Wilmer X live i Malmö

Den 30 september 2022 såg jag Wilmer X live på deras turnépremiär på Kulturbolaget Malmö.

Jag älskar Wilmer X och har sett dem live 12 gånger tidigare. En vecka tidigare hade de släppt sitt första studioalbum på 17 år. ”Mer för dina pengar” är en kanonbra platta och jag hade nästan lyssnat på repeat hela veckan.

KB var utsålt till sista plats och det var trångt framför scenen när Wilmer X kommer in på scenen. De öppnar i ett rasande tempo med underbara ”För dum för pop” från albumet ”Primitiv”.

Nisse Hellberg har skrivit många kul låttexter. ”Ah du, hur fan ser du ut” är precis en sådan låt. Härlig rock och Jalle spelar munspel som ingen annan.

Skånes (och Sveriges) bästa rockband ökar ännu mer i ”Jag flippar ut”. Jäklar vilket ös det är. Och publiken älskar vad de ser/hör. Nisse Hellberg skrattar och hela bandet verkar vara på ett helt otroligt spelhumör.

De fortsätter med härliga ”Om en hund mådde så här”. Stor allsång och stora applåder efteråt.

Nisse berättar att de nyss släppt en ny platta och det är dags för kvällens första låt från denna. ”Nu eller nästa liv” är en av de bästa låtarna på ”Mer för dina pengar” och det märktes att många i publiken redan lärt sig texten. En kanonbra låt som låter precis så som Wilmer X gör när de är som bäst.

Konsertens 5 första låtar är helt enorma. Det brukar vara den här typen av låtar andra rockband avslutar sina konserter med…

Konserten innehåller låtar från nästan alla Wilmers studioalbum. Titellåten ”Hallå världen” är den första av tre från denna skiva. Det blir mer ös när de spelar ”Möt mej i din djungel” från ”Mambo feber”.

”Primitiv” är en kanonlåt med slamriga mycket elgitarrer, munspel och trummor. Efter ett par låtar som jag inte gillar lika mycket är det dags för en överraskning – ”Slå dank” från Wilmer X allra första platta (1980).

”Djungelliv” från 1983 var den skiva som gjorde att jag verkligen fastnade för Wilmer X. Snart 40 år senare tycker jag fortfarande att det är deras bästa skiva (tillsammans med ”Teknikens under”). ”Blod eller guld” är en av alla kanonlåtar på ”Djungelliv”. Helt enormt ös på scenen igen.

För många munnar
Som säger samma sak
Öronen blöder
Av onödigt prat

Efter denna urladdning är det dags för en lugnare låt. ”Vem får nu se alla tårar?” är kanske Wilmer X mest kända låt. En alldeles lysande ballad och det är rejäl allsång bland publiken. Den följs av ”Söt sak”.

”Slickar den hand som slår” är bästa låten från nya albumet. Wilmer X är ett helt fantastiskt band. Nisse Hellberg (sång, gitarr), Jalle Lorensson (munspel), Thomas Holst (bas, sång), Sticky Bomb (trummor) och Janne Lindén (gitarr) är Sveriges bästa liveband. De spelar högt, de spelar fort, de har kul – och de får alla andra att ha kul. Jäklar vilken bra låt det är!

När ”Teknikens under” släpptes 1988 tyckte jag titellåten tillhörde de sämre låtarna på skivan (nu finns det iofs inga dåliga låtar på denna skiva, men ändå). Live är det däremot en helt annan sak. Den är grymt bra.

”Hon är ihop med en insekt” är en av Wilmer X bästa låtar – och den är kanske konsertens allra bästa. Ett helt enormt ös i denna underbara rock’n’roll-låt.

Wilmer X lämnar scenen till stora applåder, men är snart tillbaka för extranummer. Först kommer ”Bäst före dan efter”, som också är en bra låt från nya albumet.

Sedan kommer en helt fantastisk version av ”Spela under hot”. Återigen ett rasande tempo och hög volym. Härligt!!!

Bandet lämnar scenen på nytt, men kommer tillbaka för en sista låt. ”Den fria världen” är en aktuell låt och en perfekt avslutning på en helt makalös konsert. Det här är den absolut bästa konsert jag sett under 2022.

Nästan alla låtar var kanonbra, men allra bäst var ”Hon är ihop med en insekt”, ”För dum för pop”, ”Jag flippar ut”, ”Slickar den hand som slår”, ”Spela under hot”, ”Blod eller guld” och ”Om en hund mådde så här”.

Wilmer X

Nisse Hellberg (sång, gitarr)
Jalle Lorensson (munspel)
Thomas Holst (bas, sång)
Sticky Bomb (trummor)
Janne Lindén (gitarr)

Publik

850 st (utsålt)

Wilmer X Setlist Kulturbolaget, Malmö, Sweden 2022

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.