Wilmer X live i Malmö

Den 1 oktober 2022 såg jag Wilmer X live på Kulturbolaget Malmö.

Dagen före hade jag sett en helt fantastisk turnépremiär på KB – nu var det dags för dag 2 och min 14:e konsert med Wilmer X. Även denna kväll var KB utsålt.

Jag är en enkel man med enkla krav
Vill bara sitta och luta mig lugnt tillbaks
Med ett glas I handen och min kvinna bredvid
Ett liv på rygg är min melodi

Wilmer X lutade sig verkligen inte lugnt tillbaks. De öppnar i ett rasande tempo med ”För dum för pop”.

Sticky Bomb trummar igång ”Ah du, hur fan ser du ut”, som följs av en helt lysande ”Jag flippar ut”. Det är helt klart att bandet är på ett lika bra spelhumör som igår. Se bara på Thomas Holst.

Det blir stor allsång i ”Om en hund mådde så här”. Konsertens inledning är minst lika bra som igår.

Nisse berättar att de nyss släppt en ny platta, ”Mer för dina pengar”, och det är dags för kvällens första låt från denna. ”Nu eller nästa liv” är en av de bästa låtarna på skivan och live är den ännu bättre.

Konserten innehåller låtar från nästan alla Wilmers studioalbum. ”Hallå världen” är bra, men det blir mer ös när de spelar ”Möt mej i din djungel” från ”Mambo feber”.

Tempot ökar i ”Primitiv”, som är kanonbra. Bandet öser på. Jalle showar och spelar munspel som ingen annan.

Lite senare är det dags för en ny rock’n’roll-urladdning. ”Blod eller guld” från mästerverket ”Djungelliv” är alldeles strålande. Herregud vilket ös det är.

”Vem får nu se alla tårar” från albumet ”Mambo feber” är mycket lugnare, men nästan lika bra. Det märks hur populär den är bland publiken.

Nisse berättar hur glada Wilmer X är att spela på KB igen. Han frågar Jalle hur många gånger det är och jag tror han svarar 53. De är det band som spelat flest gånger på KB. Det ska bli många fler säger Nisse – vi siktar på 100.

”Slickar den hand som slår” är bästa låten från nya albumet. Den var grymt bra dagen före, men frågan är om den inte är snäppet vassare denna kväll. Ett enormt ös i en helt lysande rocklåt.

Wilmer X är ett helt fantastiskt band. Nisse Hellberg (sång, gitarr), Jalle Lorensson (munspel), Thomas Holst (bas, sång), Sticky Bomb (trummor) och Janne Lindén (gitarr) är Sveriges bästa liveband. Tur jag även har biljett till The Tivoli i Helsingborg om 2 veckor.

Nisse Hellberg säger:

Okaj, nu är det seriöst partytime

Och sedan drar Wilmer X igång en kanonversion av ”Teknikens under”. Nisse sjunger bra (ibland med lite hjälp från Thomas). Jalle eldar på publiken. Det är härligt att åter få se livekonserter. Kanonbra musik på hög volym och känna basen slå emot dig.

”Hon är ihop med en insekt” är en av Wilmer X bästa låtar får nästan taket på KB att lyfta. Ett helt enormt ös i denna underbara rock’n’roll-låt.

Wilmer X lämnar scenen till stora applåder, men är snart tillbaka för extranummer. Först kommer ”Bäst före dan efter”, som också är en bra låt från nya albumet. Sedan kommer en makalös ”Spela under hot”. Återigen ett rasande tempo och hög volym. Härligt!!!

Bandet lämnar scenen på nytt, men kommer tillbaka för en sista låt. ”Den fria världen” är en aktuell låt och en perfekt avslutning på en helt makalös konsert.

Efter turnépremiären dagen före skrev jag att det är den absolut bästa konsert jag sett under 2022. Dag 2 är precis lika bra. Det går knappt att säga vilken av de båda konserterna som är bäst. De spelade exakt samma låtar. Vissa var något bättre dag 1 medan andra något bättre dag 2.

Jag har sett massor av konserter med bra band på KB genom åren, men det finns ingen som slår Wilmer X på denna scen. De är som gjorda för den och levererar helt magiska konserter.

Nästan alla låtar var kanonbra, men allra bäst var ”Hon är ihop med en insekt”, ”För dum för pop”, ”Jag flippar ut”, ”Slickar den hand som slår”, ”Spela under hot”, ”Blod eller guld” och ”Om en hund mådde så här”.

Wilmer X

Nisse Hellberg (sång, gitarr)
Jalle Lorensson (munspel)
Thomas Holst (bas, sång)
Sticky Bomb (trummor)
Janne Lindén (gitarr)

Publik

850 st (utsålt)

Wilmer X Setlist Kulturbolaget, Malmö, Sweden 2022

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.