Wilmer X live i Norje

Den 9 juni 2018 såg jag Wilmer X live på Sweden Rock Festival i Norje. De spelade på Festival Stage.

Som jag har väntat och längtat. Sveriges genom tidernas bästa rockband återförenades efter 7 långa år för att göra sin tusende spelning – på Sweden Rock Festival. Jag har sett Wilmer X live 6 gånger tidigare och hade sett fram emot denna konsert långt mer än någon annan på SRF. Äntligen!!!

Det var massor av folk på plats för att se Wilmer X komma in på scen till stort jubel. Här är ett band som inte behöver något jättelikt scenbygge, pyroteknik eller annat trams. Det är betydligt viktigare med bra rocklåtar, spelglädje och en tro på sin egen grej.

Wilmer X börjar på allra bästa sätt. Ett känt gitarriff och sedan skönt munspel… ”Hon är ihop med en insekt” är en lysande Wilmer-låt från plattan ”Klubb Bongo”.

Du behöver ingen zoolog för att se
Att han är ett fall för DDT
Ett lågt liv, inget gott parti
Han trivs bäst i ren skit

Nästa låt är minst lika bra. ”Jag flippar ut” från albumet ”Silver” är en av de absolut bästa låtarna av Wilmer X som inte gavs ut på 80-talet. Det är dessutom en grym livelåt. Jalle Lorensson briljerar på munspel – detta fantastiska instrument som man så sällan får höra på Sweden Rock Festival. Efter låten säger Nisse Hellberg ”det här kommer att bli rock’n’roll från början till slut – är det okej?”. Vad tror ni svaret blev… 😉

Den tredje låten är också makalös. ”Om en hund mådde så här” har alltid varit en av mina stora favoriter. Nisse lirar härlig elgitarr tittar på medan Jalle tar ett steg upp och spelar munspel. Det är stora leenden både på scen och bland publiken. De 3 första låtarna är en helt suverän inledning på konserten.

Thomas Holst klappar igång publiken till en tung ”Möt mej i din djungel”. Jag vet att många gillar ”Jag är bara lycklig när jag dricker”, men jag tycker Wilmer X gjort 100 låtar som är bättre. Men så gillar jag inte heller country…

Inte heller ”Slaget om en flickas hjärta” tillhör mina favoriter – även om Wilmer X gör en riktigt bra version av låten. Det är inte bara Wilmer X tusende spelning. De gjorde sin första spelning på Pildammsskolan i Malmö 1978 och firar alltså 40 år som band i år.

Tempot ökar ännu mer i grymma ”Primitiv” från skivan med samma namn. Sticky Bomb öser på bakom trummorna och Janne Lindén kompletterar på elgitarr.

”Blod eller guld” är en suverän låt från Wilmer X bästa album ”Djungelliv”. Så jäkla bra att det knappt är sant. Det hade gärna fått vara fler låtar från ”Djungelliv”, men man kan inte få allt på en timmes spelning. Hoppas på fler låtar på kommande konserter under sommaren.

Sedan är det dags för en väldigt lugn, känd och bra låt. ”Vem får nu se alla tårar?” är en av Wilmer X bästa ballader. För 1,5 år sedan fick jag höra en häftig duett av låten med Nisse Hellberg och Nilla Nielsen på Sundspärlan i Helsingborg, så det faktiskt den senaste Wilmer-låten jag hört live. Även idag blev det en mycket bra version och det var väldigt många i publiken som sjöng med. Jalles munspel är magiskt.

Avslutningen av konserten är sanslöst bra. ”För dum för pop” är en dagens absolut bästa låtar. Grymt tryck och man ser verkligen hur kul hela bandet har. Det är uppenbart att det inte bara är jag som saknat Wilmer X.

Det tar knappt en sekund från att ”För dum för pop” är slut tills Sticky trummar igång ”Teknikens under” till publikens stora applåder. På den lysande skivan med samma namn (som nästan är lika bra som ”Djungelliv”) tycker jag inte den tillhör de bästa låtarna, men live har den alltid varit mycket, mycket bättre. Nisse är hur glad som helst:

Så fruktansvärt förbannat jävla kul att vara här

Den underbara rocklåtarna bara fortsätter. ”Spela under hot” är enormt bra. Det har varit många bra låtar under timmen med Wilmer X, men frågan är om inte denna var allra bäst. Jag älskar rock. Det är 12:e gången jag är på Sweden Rock Festival. Det är en underbart kul festival, men jag är ju ingen hårdrockare – även om det finns många band som varit kanonbra genom åren. Men det är ändå rock’n’roll jag mest av allt vill lyssna på. Det har förstås varit gott om bra rockband också genom åren, men Wilmer X är det i särklass bästa svenska bandet någonsin på SRF.

Och det är så skönt att höra Nisse efter låten:

Tack ska ni ha!
Det är vi som är Wilmer X och vi är tillbaka!

Jag blir jätteglad att det även finns tid för ett extranummer. Och inte vilket extranummer som helst. ”Kör dej död” är en av Wilmer X bästa låtar och en perfekt avslutning med en alldeles strålande comeback-spelning. Wilmer X är utan tvekan bästa bandet på Sweden Rock Festival 2018 – och ett av de 5 bästa någonsin i SRF:s historia!!!

Wilmer X Setlist Sweden Rock Festival 2018 2018

Wilmer X

Nisse Hellberg (sång, gitarr)
Jalle Lorensson (munspel)
Thomas Holst (bas, sång)
Sticky Bomb (trummor, sång)

Övriga musiker

Janne Lindén (gitarr)

Evenemang

Sweden Rock Festival

Betyg

4 – Anders Dahlbom (Expressen)
4 – Marcus Johansson (Östra Småland)

Videos
Hela spelningen – del 1

Hela spelningen – del 2

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.