Iron Maiden live i Göteborg

Den 22 juli 2022 såg jag Iron Maiden live på Ullevi i Göteborg.

1992 såg jag och Markus Iron Maiden live för första gången (Valbyhallen i Köpenhamn). 30 år senare såg vi åter en Maiden-konsert tillsammans (min 4:e).

Till stora applåder kommer Iron Maiden in på scenen och öppnar med 3 låtar från senaste albumet ”Senjutsu”. Titellåten och ”Stratego” är hyfsade, men ”The Writing on the Wall” är helt lysande.

Sedan följer några mindre bra låtar innan det tar fart igen i ”Flight of Icarus”. Resten av konserten är sanslöst bra.

”Fear of the Dark” är magisk. Bruce Dickinson iförd mask sjunger lika bra som alltid och Steve Harris får hela publiken på innerplan att hoppa.

Den följs av av stor allsång i ”Hallowed Be Thy Name”. Iron Maiden är ett grymt bra band. De har en fantastisk sångare/frontman i Bruce Dickinson. Basisten Steve Harris skriver de flesta låtarna och ser till att bandet, och publiken, hela tiden öser på. De 3 gitarristerna Dave Murray, Janick Gers och Adrian Smith är strålande liksom trummisen Nicko McBrain.

Scream for Me Sweden!

Iron Maiden bjuder som alltid på en bra show. I klassikern ”The Number of the Beast” är gott om eld och lågor på scenen. En helt underbar låt och publiken bjuder ännu en gång på bra allsång.

Titellåten från debutalbumet ”Iron Maiden” från 1980 är sista låten före extranumren.

Första låt bland extranumren är den suveräna ”The Trooper”. Bruce Dickinson sjunger med den brittiska flaggan i ena handen. Sedan har han ett svärdsduell med en jätte. Innan han avslutar med att sjunga med den svenska flaggan i handen. Grymt bra låt.

”The Clansman” är också mycket bra. Dickinson sjunger med ett svärd i handen och publiken vrålar ”Freedom”.

Nicko McBrain börjar spela den välkända tonerna bakom trummorna i Iron Maidens allra bästa låt. ”Run to the Hills”. Herregud vilket ös det är. I stort varenda en av de 61 867 i publiken står upp och sjunger med. Kvällens absolut bästa låt.

Iron Maiden lämnar på nytt scenen. Efter en stund hörs Winstons Churchills berömda tal under 2:a världskriget i högtalarna. Ett spitfire-plan kommer in och hänger över scenen när Maiden avslutar konserten med den lysande ”Aces High”.

Iron Maiden är ett kanonbra liveband och bjöd på en kanonbra konsert. De bästa låtarna var ”Run to the Hills”, ”The Number of the Beast”, ”Fear of the Dark”, ”Hallowed Be Thy Name” och ”The Trooper”.

Iron Maiden tackar publiken. Bruce Dickinson säger:

You’re amazing. The best one yet. We thank you Sweden!

Iron Maiden

Bruce Dickinson (sång)
Steve Harris (bas, sång)
Dave Murray (gitarr)
Janick Gers (gitarr)
Adrian Smith (gitarr)
Nicko McBrain (trummor)

Förband

Turné

Legacy of the Beast World Tour ’22

Publik

61 867 st

Iron Maiden Setlist Ullevi Stadium, Gothenburg, Sweden 2022, Legacy of the Beast

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.