Jimmy Barnes live i Winterbach

Den 15 december 2018 såg jag Jimmy Barnes live på Lehenbachhalle i Winterbach utanför Stuttgart i Tyskland.

Jag har lyssnat på Jimmy Barnes sedan mitten av 80-talet och alltid älskat hans musik. Jag tycker dessutom att han är en av världens absolut bästa sångare. 

Jag hade dock aldrig sett honom live tidigare, så när jag såg på hans hemsida att han skulle komma till Europa tyckte jag det var på tiden. Han gör visserligen bara 2 spelningar – båda i Tyskland, men ibland får man passa på – även om det är långt att åka. Så vi bokade biljetter och resa för att åka till Winterbach några mil utanför Stuttgart.

När vi kom fram till Lehenbachhalle undrade vi först om vi kommit rätt. Det var en liten sporthall i en liten ort. Föga anade jag att detta skulle bli en av de bästa konserter jag någonsin upplevt.

Efter en bra öppningsspelning av Diesel var det dags för Jimmy Barnes. Konserten börjar på absolut bästa sätt. ”Love and Hate” är en grym låt att inleda med. Volymen är hög och det är en intensitet som sällan ser direkt. Hela bandet öser på och Jimmy verkar vara på ett härligt spelhumör. Sjukt bra!

Nästa låt är ännu bättre. ”I’d Die to Be With You Tonight” är en helt fantastisk låt. Låten är en av fyra från det fantastiska albumet ”For the Working Class Man”). Det är ett sanslöst tryck i lokalen och Jimmy Barnes vrålar:

So say you’ll take a chance on this heart of mine
Don’t make me the one that you left behind
I’m not saying anybody’s wrong or right
Just know I’d die to be with you tonight

”Shutting Down Your Town” är en mycket bra ny låt som aldrig hade hört tidigare. Den följs av ”Love is Enough” och den lysande ”I’m Still on Your Side”.

Redan från första låten märker man att detta kommer att bli en mycket speciell kväll. Jimmy Barnes har gjort hur många bra låtar som helst. Han är på ett strålande humör och har ett grymt bra band med sig. Bandet består till stora delar av hans egen familj. Diesel som vid sidan av sin egen framgångsrika karriär även spelat gitarr åt Jimmy Barnes sedan 1987 är hans svåger. På trummor finns sonen Jackie Barnes. I kören finns 3 döttrar: Mahalia, Eliza-Jane (E.J.) och Elly-May Barnes. På bas svärsonen Ben Rodgers. Dessutom Danny Spencer (gitarr) och Lachlan Doley (klaviatur).

Efter ett par lugnare låtar är det fullt ös igen i ”Lay Down Your Guns, som är en av de bästa låtarna från albumet ”Two Fires”.

Efter ”Criminal Record” kommer nästa urladdning. ”Ride the Night Away” är en underbar rocklåt skriven av Steven Van Zandt (Little Steven) och Steve Jordan. Jag har hört den live både med Southside Johnny & The Asbury Jukes och Little Steven & The Disciples of Soul. Deras versioner är kanonbra, men bäst är Jimmy Barnes. Diesel är utan tvekan en av världens bästa gitarrister, Jackie öser på bakom trummorna och kören är lysande.

Halvvägs in i konserten fortsätter det med ”Too Much Ain’t Enough Love”, en rockig ”Little Darling” och en bra cover av ”Resurrection Shuffle”.

Jimmy Barnes har haft en enormt framgångsrik karriär i Australien. Faktum är att han är den artist som haft flest hit-album av alla artister. Bland dessa finns 14 album på 1:a plats (11 soloalbum och 3 med Cold Chisel). Totalt har Jimmy Barnes och Cold Chisel 27 album på Top 40. Det är fler än AC/DC, INXS, Midnight Oil, Hoodoo Gurus, Diesel, Kylie Minogue och alla andra Australiska artister.

Jimmy Barnes började som sångare i bandet Cold Chisel. Kvällens första låtar från den tiden var ”Merry-Go-Round” och ”Flame Trees”. Mellan dessa båda låtar lämnade Jimmy över mikrofonen till dottern Mahalia Barnes, medan han själv ställer sig i kören med de andra båda döttrarna. Mahalia visar direkt att hon är en otroligt duktig sångerska med en fantastisk röst. Hon drar ner stora applåder efter en härlig version av Creedence klassiker ”Proud Mary”.

Avslutningen av konserten är helt jäkla makalös. Det är en enorm uppvisning i rock’n’roll när den är som allra bäst. Golvet gungar när bandet drar igång en sjukt bra ”No Second Prize” (från albumet ”Bodyswerve”). Diesel drar av ännu ett magiskt gitarrsolo, Jimmy skrattar, vandrar fram och tillbaka över scenen och sjunger lika bra efter alla dessa år. Hela bandet sjunger, publiken sjunger. Herregud vad bra det är!!!

”No Second Prize” har knappt slutat förrän bandet drar igång en lysande ”Seven Days”. Det är Bob Dylan som skrivit låten, men Jimmy Barnes spelade in den på sitt album ”Freight Train Heart” 1987.

Det som sedan händer är svårt att beskriva. Man måste helt enkelt vara på plats. ”Khe Sanh” är Cold Chisels bästa låt, men jag har alltid tyckt att Jimmy Barnes gör den ännu bättre solo. I Jimmys soloversion är det mer tryck och det får vi verkligen ta del av. Lachlan Doley är lysande på keyboard och när Diesel spelar akustisk gitarr briljerar istället Danny Spencer på elgitarr. Bäst av alla är Jimmy Barnes själv. Han sjunger sanslöst bra och får bra hjälp av publiken.

Man tror knappt det är sant, men nästa låt är ännu bättre. Taket lyfter när bandet börjar spela ”Working Class Man”. Detta kanske Jimmy Barnes mest kända låt (åtminstone i Sverige). Även om Jimmy Barnes gjort massor av bra låtar tycker jag ”Working Class Man” är den allra bästa. Kvällens version är vansinnigt bra. Herregud vilken enorm rocklåt och såväl som hela bandet som den tyska publiken kan rocka. Helt makalöst!

Efter ”Working Class Man” lämnar bandet scenen, men är snart tillbaka för ett extranummer. Konserten slutar som den började – men enorm intensitet. Bandet kör en furiös avslutning med Cold Chisel’s ”Goodbye (Astrid Goodbye)”.

När konserten är slut undrar man lite över vad man just upplevt. Jag visste att Jimmy Barnes var en bra liveartist och hade hoppats på en bra konsert, men jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att den skulle bli så här bra. Det är utan tvekan det bästa konserten jag har varit på 2018 (och då har jag ändå sett Guns n’ Roses, Dan Baird & Homemade Sin, Bryan Adams, Iron Maiden, The Quireboys, Southside Johnny & The Asbury Jukes, Flogging Molly, Dropkick Murphys och inte minst återföreningen av Wilmer X). Jimmy Barnes live i Lehenbachhalle i Winterbach den 15 december 2018 är en av de absolut bästa konserter jag någonsin sett!

Jimmy Barnes Setlist Lehenbachhalle, Winterbach, Germany 2018

Band

Jimmy Barnes (sång)
Diesel (gitarr, sång)
Danny Spencer (gitarr, sång)
Ben Rodgers (bas, sång)
Jackie Barnes (trummor, sång)
Lachlan Doley (klaviatur, sång)
Mahalia Barnes (sång)
Eliza-Jane Barnes (sång)
Elly-May Barnes (sång)

Förband

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.